جامع الشتات (فارسي) - الميرزا القمي - ج ٢ - الصفحة ٢٣٢
144 - سئوال: تخم در زمين، مثلا پياز و گندم ناروئيده، بيع و شراى آن صحيح است يا نه؟ -؟.
جواب: صورتى ندارد مگر با ضم ضميمه. كه آن ضميمه مقصود بالذات باشد در بيع.
145 - سئوال: زعفران غش دار را بيع نمايند، بلكه مصالحه و مواهبه نمايند. صورت دارد يا نه؟ -؟.
جواب: در صورت جهالت مشترى، معامله غش حرام است (خواه به عنوان بيع باشد و خواه مصالحه و خواه هبهء معوضه) و لكن معامله باطل نيست. بعد از اطلاع، تسلط بر قسم دارد.
146 - سئوال: هر گاه كسى درختى در ملك مشاعى داشته باشد، و آن درخت را به ديگرى بفروشد، و مشترى درخت مذكور را قطع نموده، و بعد از آن نهالى از ريشهء آن درخت برويد. [و شخص ديگرى] مثلا او را تربيت نموده به عمل بياورد. آيا در اين صورت صاحبان آن ملك مشاع مىتوانند ادعاى حصه بر او يا وارث او بكنند؟
جواب: شركا (در آن ارض مشاع) را حقى در آن نيست. و همچنين بايع را. چون درخت را به توابع آن منتقل كرده به مشترى.
و اشكال مىماند ما بين مشترى و اين شخصى كه درخت را به عمل آورده. پس اگر آن مشترى از آن ريشه اعراض نكرده، نهال مال اوست. و هر گاه اعراض كرده است (مثل اينكه ريشه را هم كنده و بعضى ريشه‌هاى جزئى مانده كه ماليتى نداشته)، پس اگر قبل از سبز شدن نهال، آن شخص آب داده و سبز شده و تربيت كرده، ظاهر اين است كه مال او شده، و از باب حيازت مباح، باشد. و اگر بعد از سبز شدن و قابليت ملكيت، حيازت كرده و تربيت كرده، ظاهر اين است كه مال مشترى مىباشد.
147 - سئوال: زيد و عمرو، هر دو اهل يك ولايت و با هم (فى الجمله) در بعضى اوقات معامله داد و ستد مىكردند. عمرو به رحمت خدا رفته. بعد از سه سال زيد هم فوت شده. و مدت دو سال هم از فوت زيد گذشته. ورثه عمرو آمده كاغذى آورده‌اند نزد
(٢٣٢)
الذهاب إلى صفحة: «« « ... 227 228 229 230 231 232 233 234 235 236 237 ... » »»
الفهرست