جامع الشتات (فارسي) - الميرزا القمي - ج ٢ - الصفحة ١١
سلف و بيع و عن بيعين فى بيع و عن بيع ما ليس عندك و عن ربح ما لم 1 يضمن. و اصحاب تفسير كرده‌اند موثقه را به آنچه تفسير كرده‌اند به او روايت سليمان بن صالح را و تفسير ايشان همين معنى هست كه نزاع در او است.
و استدلال كرده‌اند قائلين به جواز و صحت، به روايت سكونى عن ابى جعفر عن ابيه عن ابائه (ع) ان عليا (ع) قضى فى رجل باع بيعا و اشترط شرطين بالنقد كذا و بالنسية كذا فاخذ المتاع على ذلك الشرط. فقال هو باقل الثمنين وابعد الاجلين يقول ليس له الا اقل النقدين الى الاجل الذى اجله 2 نسية. و حسنة محمد بن قيس عن ابى جعفر (ع) قال: قال امير المؤمنين (ع): من باع سلعة فقال ان ثمنها كذا و كذا يدا بيد او ثمنها كذا و كذا نظرة فخذها باى ثمن شئت، و جعل صفقتهما واحدة، فليس له الا اقلهما و ان 3 كانت نظرة. و اين حديث در تهذيب و كافى وفقيه روايت شده ودر كافى بعد از آن مذكور است كه: قال:
قال: من ساوم بثمنين احدهما عاجلا والاخر نظرة فليسم احدهما قبل 4 الصفقة، و حسنهء ديگر محمد بن قيس عن ابى جعفر (ع) قال: قضى امير المؤمنين (ع) فى رجل امره نفر ليبتاع لهم بعيرا بنقد و يزيدونه فوق ذلك نظرة فابتاع لهم بعيرا و معه بعضهم فمنعه اين ياخذ منهم فوق 5 ورقه نظرة.
و جواب از اين روايت بعد از تضعيف اول و اغماض از بعضى اشكالات كه در سند دو تاى ديگر هست، هر چند اظهر عدم اشكال است به جهت آنكه ظاهر آن است كه محمد بن قيس، (خصوص هر گاه عاصم بن حميد، از او روايت كند و او از حضرت باقر (ع)) خصوصا قضاياى امير المؤمنين (ع) همان بجلى ثقه، است و ابراهيم بن هاشم ممدوح 6 است به مدحى

1: همان مرجع باب 7 ح 2 2: همان مرجع باب 2 ح 2.
3: وسائل: ج 12 ص 367، ابواب احكام العقود باب 2 ح 1.
4: فروع كافى: ج 1 ص 387، من لا يحضر: ج 2 ص 92، تهذيب: ج 2 ص 131.
5: وسائل: ابواب احكام العقود، باب 3 ح 1.
6: ابراهيم بن هاشم پدر على بن ابراهيم: مرحوم ميرزا (مانند گروهى از دانشمندان) در اينجا يك برخورد كاملا فنى خشك با چگونگى شخصيت ابراهيم بن هاشم مىنمايد. يعنى تنها سخنانى را كه اهل رجال در مورد او گفته‌اند معيار قرار مىدهد و نتيجه مىگيرد كه او توثيق نشده تنها مدح شده است.
بطورى كه گروهى از دانشمندان همين روش را در مورد صدوق به كار مىگيرند و طورى سخن مىگويند كه گويا مثلا وى هم توثيق نشده است اما حقيقت اين است كه بزرگان رجال شخصيت‌هائى مانند صدوق و ابراهيم بن هاشم را بىنيازتر از آن مىدانند كه در مقام شرح جزئيات و ثاقت آنها بيايند. سلسله " كلينى، على بن ابراهيم، ابراهيم بن هاشم " از سرمايه‌هاى مهم و پر ارج و يكى از پايه‌هاى حياتى منابع حديثى ماست... و همينطور نام اين پدر و پسر در سلسله‌هاى ديگر. در مورد ابراهيم همين قدر كافى است كه از اصحاب كوفيين بوده و به قم آمده و از غربال سختگير قميين سالم در آمده است
(١١)
الذهاب إلى صفحة: «« « ... 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 ... » »»
الفهرست