در وقف شده اختيار اين تعويض به موقوف عليه داده نشده باشد صحيح نيست و اگر موقوف عليه چنين اختيارى داشته مىتواند منافع آن را مادام الحيوة خود در مقابل ديگرى به آن طرف منتقل كند و به فوت ناقل منافع به بطن بعدى منتقل مىشود و به منتقل اليه مربوط نيست و اگر هر كدام از طرفين در حين وقوع معامله مغبون بوده هر وقت عالم شد فورا معامله را مىتواند فسخ نمايد و در نزاع موضوعى مرافعه شرعيه لازم است.
س 1032 - در بعضى از جاها ملك را وقف اولاد ذكور مىكنند اولا اين وقف صحيح است يا نه و ثانيا بر فرض صحت اولاد ذكور مىتوانند ملك موقوفه را بين خودشان خريد و فروش نمايند يا نه.
ج - بطور كلى وقف بر اولاد ذكور صحيح است و فروش آن جز در مواردى كه در بيع وقف مذكور است جايز نيست و ممكن است جهتى را كه به آن جهت ورثه وقف را مىفروشند مرقوم داريد تا جواب داده شود.
س 1033 - قرآن خطى كه وقف خاص است و بايد مورد استفاده اولاد معينى قرار بگيرد با داشتن متولى شرعى زيد مأذونا قرآن را پيش عمرو مؤسس كتابخانهاى بعنوان وديعت نهاده تا از مطالب مندرجه در ظهر قرآن مذكور و خصوصيات آن استفاده نموده بعد به طرف رد كند و مؤسس مزبور سهوا آن را جزء مصحف هاى كتابخانه قرار داده و در تحت شماره بيرون آورده است آيا بر زيد واسطه و يا متولى شرعى حق مطالبه آن هست يا نه و جايز است با عدم رضايت متولى و وقف خاص بودن در كتابخانه عمومى مورد استفاده قرار گيرد.
ج - در فرض سؤال كه مصحف شريف مزبور وقف خاص بوده بايد مطابق وقف عمل شود و نگاه داشتن آن بر خلاف وقف واذن متولى جايز نيست.
س 1034 - از اولاد اناث واقف در اثر مرور زمان هيچ اطلاعى در دست نيست حق السهم ايشان را مىشود به همان عدهاى كه باقيماندهاند داد يا نه.